700-tallet

Limfjorden set fra luften; den udgjorde i vikingetiden, hvor den vestlige ende var åben, den sikreste rute mellem Vesterhavet og Østersøområdet. Muligvis fandtes der også en åbning ud til Jammerbugten. Landsbyen i forgrunden er Gjøl, og Ålborg ses på den sydlige bred, hvor fjorden bliver smallere. Gravpladsen ved Lindholm Høje, på nordbredden over for Ålborg, og Aggersborg ligger tæt ved de to hovedoverfartssteder ved fjorden.

.

I løbet af de mere end 300 år som denne bog handler om undergik det danske samfund fundamentale ændringer. Mønter blev for første gang præget i Danmark, de første byer blev grundlagt, herrederne blev grundenheder i kongemagtens administration, danerne blev kristne og det kendte mønster af landsbykirker begyndte at tage form. Det var også i denne periode det middelalderlige kongerige Danmark skabtes. I begyndelsen af 800-tallet – muligvis før – blev nogle jyske konger anerkendt som herskere øst og nord for Kattegat, men senere i århundredet blev dette overherredømme bragt til fald af vikingehære på vej hjem fra togter i Vesteuropa. Genrejsningen af en stabil dansk kongemagt skyldtes Harald Blåtand og hans efterfølgere, af hvilke Sven Tveskæg og Knud den Store endog underlagde sig England.

Således spændte det danske imperium en tid over Nordsøen, og det kunne med rette hævdes at Knud var „konge over hele England og Danmark og over nordmændene og en del af sveerne”. Velstanden og den erfaring Knud havde erhvervet i England gjorde det muligt for ham at bygge videre på det grundlag, som hans far og farfar havde skabt, og konsolidere kongemagten i sit hjemland.

Vejviser

Værket Danmarkshistorien i 17 bind udkom i 2. udgave 2002-5. Teksten ovenfor er kapitlet 700-tallet.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig