Færøerne og Grønland - 1985-2000

En større generel indføring i Færøernes historie efter 1985 er ikke tilgængelig på dansk eller et af hovedsprogene. To meget kortfattede, men oplysende og godt illustrerede introduktioner gives i Erik Arge Færøerne (1997) og Annette Lerche Trolle Færøerne – et land i Norden (2003).

Den færøske krise i de første år af 1990'erne og dens forudsætninger analyseres grundigt og indsigtsfuldt i Jens Christian Svabo Justinussen Fanget i fisken? (1997). Den færøske banksag har kastet flere publikationer af sig. Hugo Gården (red.) Færøsagen (1998) indeholder de vigtigste afsnit af Færø-kommissionens rapport om Den Færøske Banksag. Richard Mikkelsen Færøerne i bankkrisens tegn (2001) rummer en indsigtsfuld, men samtidig meget personlig og kritisk gennemgang af bankkrisen, hvis udredning han deltog i. Høgni Hoydal Myten om rigsfællesskabet (2000) er et glødende indlæg for færøsk selvstændighed.

Axel Kjær Sørensen Denmark-Greenland in the 20th Century, som udgives i 2005, er en ajourført version af oversigtsværket Danmark-Grønland i det 20. århundrede (1983). Den grønlandske samfundsudvikling følges heri helt frem til 2000. Et endnu bredere anlagt oversigtsværk er Bent Gynther og Aqigssiaq Møller (red.) Kalaallit Nunaat. Gyldendals bog om Grønland (1999). Over 75 sider i bogens sidste kapitel behandler otte forfattere de væsentligste aspekter af samfundsudviklingen i tiden under hjemmestyret, dvs. efter 1979. Samme tidsrum dækker Henrik Skydsbjerg i Grønland 20 år med hjemmestyre (1999). Opmærksomheden er her samlet omkring udviklingen inden for politikken, økonomien, erhvervsudviklingen og uddannelsen, som gennemgås grundigt og kompetent. Bogen er desuden udstyret med en udmærket litteraturoversigt.

Martin Paldam har med Grønlands økonomiske udvikling (1994) skrevet en stærkt kritisk bog om den grønlandske økonomi. Den stramme offentlige styring og det samtidige fravær af et større privat marked udpeges som hovedproblemer for Grønlands muligheder for at opnå økonomisk selvstændighed, men det gøres mere ud fra teoretiske forudsætninger end praktisk kendskab til landet. I Gorm Winther (red.) Demokrati og magt i Grønland (2003), som indgår i Magtudredningen, undersøges magtrelationer i det grønlandske samfundsliv. Den grønlandske selvstyrekommission, som virkede i årene 2000-2003, gennemgår i sin betænkning af april 2003 over 630 sider Grønlands aktuelle situation omkring årtusindeskiftet. Rapporten er udgivet af Grønlands Hjemmestyre og kan også downloades fra hjemmestyrets hjemmeside.

Både Grønlands og Færøernes politiske udvikling gennemgås desuden udmærket i selvstændige kapitler i Ole Stig Andersen m.fl. (red.) Folketingets festskrift i anledning af grundlovens 150-års-jubilæum den 5. juni 1999 (1999).

Vejviser

Værket Danmarkshistorien i 17 bind udkom i 2. udgave 2002-5. Teksten ovenfor er kapitlet Færøerne og Grønland.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig