Litteraturvejledning - ca. 200 f.Kr.-700 e. Kr.

Litteraturen om Danmarks jernalder er meget omfattende, men rummer kun ganske få oversigtsværker af nyere dato. Det største er bind 3 af Johannes Brøndsteds store værk om Danmarks Oldtid i revideret udgave fra 1957-60. Det er stadig hovedværket for så vidt angår en samlet oversigt over de arkæologiske fund – med undtagelse af bopladserne, som først for alvor er blevet undersøgt inden for den sidste snes år. En moderne og mere populær fremstilling findes i forlaget Sesams Danmarkshistorie, hvor Lone Hvass har skrevet to bind om jernalderen med undertitlerne: Landsbyen og Samfundet og Bønder, Købmænd og Krigskarle fra 1980.

I 1979 udkom bind 1 af Dansk Socialhistorie, Oldtidens samfund; Tiden indtil år 800 af Jørgen Jensen. I 1982 kom den i en revideret udgave på engelsk: The Prehistory of Denmark (London), hvor især jernalderafsnittet er udbygget.

En sammenfattende analyse og nytolkning af Danmarks jernalder er under udgivelse: Fra Stamme til Stat – Samfundsorganisation og forandring i Danmarks jernalder, og en oversigt over landbruget i Danmarks jernalder findes i bind 1 af Det danske landbrugs historie fra 1988, begge af Lotte Hedeager.

Vejviser

Værket Danmarkshistorien i 17 bind udkom i 2. udgave 2002-5. Teksten ovenfor er kapitlet Litteraturvejledning.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig