.
Licens: Brukerspesifisert

Klassesamfundet organiseres (1900-1925), 1900-tallets første årtier er en af de mest konfliktfyldte perioder i Danmarks nyere historie. Bondebevægelsen og arbejderbevægelsen havde i 1800-tallets sene del været allierede i kampen for det parlamentariske demokrati, som fandt sin foreløbige afslutning med systemskiftet i 1901. Derefter skiltes deres veje. Perioden indledes med partiet Venstres første regeringsdannelse i 1901, og den slutter med den første socialdemokratiske regering i 1924 - i sig selv en klar markering af den magtforskydning, der inden for dette korte tidsrum fandt sted på socialt, kulturelt og politisk plan.

De sociale og kulturelle modsætninger spidsede navnlig til i årene lige efter 1. Verdenskrig med kulmination i påskekrisen 1920. Niels Finn Christiansen ridser her i bind 12 af Danmarkshistorien baggrund og forløb op. Han skildrer datidens fremherskende tankegange, som de ytrede sig i spændingerne mellem land og by, i store konflikter mellem arbejdere og arbejdsgivere og i stærke indre brydninger i arbejderbevægelsen efter revolutionen 1917 i Rusland. Det folkelige gennembrud i politikken fik sit sidestykke i en frodig folkelig kultur, men også i en begyndende massekultur og en modernistisk elitekultur.

Vejviser

Værket Danmarkshistorien i 17 bind udkom i 2. udgave 2002-5. Teksten ovenfor er kapitlet Klassesamfundet organiseres (1900-1925).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig