De to runesten står uden for kirken i Jelling, omtrent midt imellem de to store høje. Den største, kong Haralds sten, er kun flyttet ganske lidt siden den blev rejst. Den lille tjente i år 1600 som bænk i kirkens våbenhus, men blev i 1639 opstillet tæt ved den anden.

.

De første hundrede år efter 873 er stort set hyllet i mørke. De samtidige tyske kilder, runeindskrifterne og skjaldedigtningen kan nok give en smule oplysning, men vil man forsøge at skrive en sammenhængende beretning om perioden må man helt igennem holde sig til Adam af Bremens værk om De Hamburgske Ærkebispers Historie og Nordens Beskrivelse. Det blev skrevet i 1070erne og er fuldt af fejl og misforståelser, især hvad 900-tallet angår. En af hans vigtigste kilder var den danske konge Sven Estridsen som kunne give en førstehåndsbeskrivelse – naturligvis ikke just uhildet – af sin egen tid, men næppe var nogen pålidelig kilde når det gjaldt hans tiptipoldefar Gorms tid. Heller ikke de andre kilder hvorfra Adam hentede sine oplysninger om begyndelsen af 900-tallet var særligt troværdige. En af dem var en unavngiven dansk biskop der omtales som en besindig mand. Han står som hjemmelsmand for oplysninger om den tyske kong Henriks gerninger 140 år før biskoppens egen tid. Adam rådede dog også over bedre kilder, først og fremmest arkiverne i hans egen kirke, men nogle af de dokumenter han citerer er falske. I øvrigt er det uheldigt, at de bevarede håndskrifter af Adams historie ikke altid siger det samme. Således omtales Gorm i nogle manuskripter som Hardeknuds søn, mens han i andre kaldes Hardeknud Gorm, så Hardeknud må opfattes som et tilnavn. Det første virker mest overbevisende og godtages derfor her, men det andet er også en mulighed.

Alle udlægninger af denne periodes historie – inklusive den nærværende – forudsætter en række lignende skøn, som i mangel af klare vidnesbyrd må bero på sandsynlighedsvurdering.

Vejviser

Værket Danmarkshistorien i 17 bind udkom i 2. udgave 2002-5. Teksten ovenfor er kapitlet Nye dynastier.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig