Med Nikolaj Petersen Europæisk og globalt engagement 1973-2003 (bind 6 af Dansk udenrigspolitiks historie, 2004) foreligger det første omfattende værk om 1990'ernes vending i den danske sikkerhedspolitik. Emnet er dog berørt andre steder, fx af flere forfattere i Georg Sørensen og Hans-Henrik Holm (red.) And Now What? (1998). Der skal i øvrigt peges på Danish Foreign Policy Yearbook, som Det Udenrigspolitiske Institut (DUPI) udgav gennem 1990'erne. Uffe Ellemann-Jensen og Sven E. Thiede Olfert Fischer i Golfen (1991) er en kortfattet og klar beretning om de faktuelle forhold omkring beslutningen om og forberedelserne til at sende et krigsskib til den første Irakkrig. I På skansen (2002) fortæller tidligere forsvarsminister Hans Hækkerup i selvbiografisk form om den danske forsvarspolitik efter den kolde krigs ophør.

Hans Branner Det ny Europa – international politik i forandring 4. udg. (2002) er en kompetent og let overskuelig indføring i 1990'ernes europæiske integration, de særlige europæiske sikkerhedsproblemer osv. Mere rettet mod Danmarks særlige forhold til den europæiske integration er Hans Branner og Morten Kelstrup (red.) Denmark's Policy towards Europe after 1945 (2000), som dybtgående udreder udviklingen helt op til EU's indførelse af euroen. Samme ærinde, men mere kortfattet og manglende udviklingen efter 1992 går Birgit Nüchel Thomsen (red.) The Odd Man Out (1993) og Tom Swienty (red.) Danmark i Europa 1945-93 (1994).

Martin Paldam angriber i Dansk u-landshjælp (1997) såvel principperne for som nytten af ulandsbistanden. Bogen, som slår et stort slag for økonomisk liberalisering i verdens fattigste lande, er holdt i en meget polemisk tone og gav ved udgivelsen anledning til en del debat. En mere omfattende og nøgtern analyse af det internationale udviklingsarbejde gives i John Degnbol-Martinussen og Poul Engberg-Pedersen Bistand. Udvikling eller afvikling (1999). Bogen, som må betegnes som standardværket på dansk om emnet, rummer også gode kapitler om den danske bistandspolitik og praksis og er desuden forsynet med en omfattende litteraturfortegnelse. De samme forfatteres Fattigdom og udvikling (2001) er en kortere udgave beregnet til undervisning i gymnasieskolen.

Vejviser

Værket Danmarkshistorien i 17 bind udkom i 2. udgave 2002-5. Teksten ovenfor er kapitlet Udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig