Gennemsnitlige årstemperaturer 1753-2002. Den stiplede linie viser gennemsnitstemperaturen for Danmark i perioden 1900-1999, der var 7,8 °C.

.

Vi har først regelmæssige samtidige vejrobservationer fra de seneste 200 år, men der er i de seneste årtier blevet forsket meget i tidligere tiders vejrlig, dels ved hjælp af skriftlige kilder, der beretter om misvækst på grund af kulde og regn og om særligt strenge isvintre, dels gennem studier af fortidens planteverden ved hjælp af pollenanalyser og målinger af træers årringe og endelig ved andre nyudviklede målemetoder. Til de sidste hører undersøgelser af indlandsisen på Grønland og i de islandske jøkler. Fra udborede prøver af isen og dens indhold af en bestemt iltisotop kan man få oplysninger om temperaturerne på det tidspunkt, hvor sneen i isen faldt.

Udviklingen i de seneste 200 år kan belyses ud fra samtidige temperaturmålinger. I figuren er vist tal fra Lund fra 1753-1802 og derefter fra København, hvor ældre observationer kun er ufuldstændigt bevarede.

Langtidstendensen i kurven viser en stigning i temperaturen efter midten af 1800-tallet.

Vejviser

Værket Danmarkshistorien i 17 bind udkom i 2. udgave 2002-5. Teksten ovenfor er kapitlet Klimaet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig